Pönttötalkoot

Tänään 27.8. on Suomen luonnon päivä. Samalla kannustetaan myös pönttötalkoisiin: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/08/22/suomen-luonnon-paiva-10-000-ponton-paiva-osallistu-talkoisiin

Rauli-myrsky taisi kuitenkin perua useimpien pönttöjen ripustussuunnitelmat tältä päivältä. Jaan siitä huolimatta pönttövinkin ,jota voitte kokeilla kunhan myrsky tyyntyy, eikä puiden kaatumista tarvitse enää pelätä.

RiukupönttöTämän vinkin opin enoltani. Ihmettelin hänen mökkitontillaan ollutta pönttöä, joka oli pitkän riun päässä. Eno sitten esitteli keksintöään nostamalla pöntön alas puusta riun varassa. Nerokasta! Tämän helpompaa ei pöntön puhdistaminen voisi olla. Pönttö oli kiinnitetty pitkään rankaan, johon oli jätetty yksi pidempi oksa koukuksi. Koukusta pönttö ripustettiin puunoksaan sopivalle korkeudelle. Ei tarvittu tikapuita, eikä kiipeilyä.

Itseltäni ei sattunut löytymään sopivia rankoja tai koukkuja, joten otin sopivan mittaisen puuriman, ja ruuvasin sen päähän lyhyen riman pätkän koukuksi. Riman pituus valitaan pöntön ripustuskorkeuden mukaan. Tässä tapauksessa noin neljä metriä kottaraisen pöntölle. Riman ruuvasin pöntön taakse, ja nostin koko laitoksen roikkumaan puun oksaan.

Pönttö puussaRiman sidoin vielä narulla kiinni puun runkoon, jotta rima ei heilu, ja pönttö pysyy tukevasti puussa. Viereisessä kuvassa pönttö on paikoillaan odottamassa uusia asukkaita.

Puissa kiipeileminenkin on ihan mukavaa touhua, mutta välillä alimmat oksat voivat olla aika korkealla. Tikapuiden raahaaminen pitkin metsiä taas ei välttämättä viehätä. Silloin tämä rimapönttö voi olla hyvä ratkaisu.

 

Vastaa